сряда, 14 март 2018 г.

Професия строителен техник


Представяме Ви професията строителен техник. Строителният техник може да организира и да ръководи изпълнението на подготвителни дейности на строителната площадка, на отделни видове строително-монтажни работи(СМР) за груб строеж (земни, кофражни, армировъчни, бетонови, зидарски, покривни) за довършителни работи (мазилка, шпакловка, замазка, облицовка, настилка, бояджийски, тенекеджийски).
Той упражнява контрол, измерва и оценява дейността на строителните работници.
Строителният техник може да съставя техническа документация, като участва в разработването на оферти, тръжни документи и др.; да подготвя обекта за предаването на инвеститора.
Ползва програмни продукти за изготвяне на инвестиционни проекти под ръководтството на архитекти и строителни инженери.
Строителният техник организира: заготовката и монтажа на сглобяеми стоманобетонни,  дървени и пластмасови конструкции; изграждане и контрол на експлатацията на водоснабдителни и канализационни системи в малки населени места; на водопроводни и канализационни мрежи в сгради, изпълнението на пътни и ж.п. работи; изграждането и ремонта на отводнителни пътни съоръжения-дренажи, канавки, участва в : изграждането и поддръжка и ремонт на водостоци, мостове и др. съоръжения, изграждането и контрола на хидромелиоративни системи и хидротехнически съоръжения.
Строителният техник изпълнява разнообразни дейности, част от които се осъществяват на строителния обект, а други- в офис.
Поради характера на работата на окрито и прекратяване на СМР при ниски температури, се наблюдава сезонност на работата, значително по-голямо е натоварването през пролетно летния сезон и намалено - през есенно-зимния.
Строителният техник носи отговорност за собствената си безопасност и тази на строителните работници, които ръководи; за целесъобразността и ефективното ползване на поверената му техника; за качественото и в срок завършване на СМР в съответствие с проектно-сметната документация и действащи стандарти, технически норми и изсквания. Той отговаря за спазване на правилата за протовопожарна безопасност и здравословни и безопасни условия на труд. Подписва вскчи изработени и съгласувани документи и протоколи.











Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНАРНО ОБУЧЕНИЕ В ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТЪРГОВИЯ И РЕСТОРАНТЬОРСТВО ГР.ВРАЦА

Бинарното обучение по кетъринг е иновативна практика на Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство в гр. Враца. Професионалн...