вторник, 20 март 2018 г.

Професия приложен програмист


Представяме Ви професията приложен програмист. Програмистът работи с компютри (вкл.уеббазирани конфигурации, облачна инфратруктура и мобилни устройства), операционни системи, езици за програмиране, специализирана литература, техническа документация и др. В дейността си той използва текстообработващи системи, електронни таблици и системи за презентации, системи за управление на витуални машини, интегрирани среди за разработка, системи за управление на бази данни, системи за контрол на версиите на изходния код, системи за управление на проекти, сървърни технологии.
Придобилият трета степен на професионална квалификация по професията “Приложен програмист“ има умения да работи с всички устройства от конфигурацията на компютърната система(КС) и периферните устройства (ПУ), като познава принципното устройство и действие на компютърните системи и на основни видове ПУ. Той свободно използва възможностите на текстообработващите системи, електронни таблици и програми за презентации, средствата за архивиране на данни, средствата за диагностика и отрснавяне на компютърни вируси, средствата за защита на информацията.
Приложният програмист инсталира, конфигурира и администрира необходимия системен и приложен софтуер за работа с КС, инсталира интегрирани среди за разработка и конфигурира компонентите, свързани с разработката на софтуер, както инстралира и конфигурира бази данни.
Той има умения да съставя и разчита софутерна документация.Познава различни процеси в софтуерното тестване .
Програмистът борави свободно с библиотеки, работещи файлове, както и познава и работи с библиотеки за изграждане на графичен потребителски интерфейс. Познва стандартните алгоритми и структури от данни, създава програмни продукти по готов проект, прилагайки обектно-ориентираните езици за програмиране. При необходимост използва основните възможности на системите за предпечатна подготовка,графични редактори, средстава за образботка на изображения,компютърна анимация, програмни системи за сканиране и обработване на документи.
Придобилият професионална квалификация по професия “Приложен програмист“ познава устройството на компютърните мережи, стандартни мрежови протоколи и умее да реализира софтуерни системи, които комуникират в рамките на компютърната мрежа.
Умее да изгражда статични уеб страници по предварително подготвен дизайн и да проектира и изгражда динамични уеб базирани системи.







Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНАРНО ОБУЧЕНИЕ В ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТЪРГОВИЯ И РЕСТОРАНТЬОРСТВО ГР.ВРАЦА

Бинарното обучение по кетъринг е иновативна практика на Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство в гр. Враца. Професионалн...