петък, 26 октомври 2018 г.

Малина Николова: Дуалната форма на обучение е истинско предизвикателство

Истинското предизвикателство пред нас – областното и местното ръководство във Враца, Регионалното управление на образованието и фирмите, сключили споразумения с училищата е подготовката на учениците от ХІ клас, записани в дуална форма на обучение за включването им в реалния работен процес“, коментира пред „Конкурент“ областният управител на Враца Малина Николова.

„Наложи се съвместно да трасираме пътя, по който това ще се случи и проведохме среща с представители на Министерство на образованието, Министерство на труда и социалната политика, Главна инспекция по труда, Строителната камара в България за уточняване на редица въпроси, за които прилагането на действащата нормативна уредба не дава пълнота. В срещата участваха и представители на Строителна камара – Враца“, допълни губернаторът.

„Направихме предложения до министъра на образованието и науката за допълнения в Наредбата за дуална система на обучение и учебния план за професии, включващи дейности, извършвани при изменящи се условия, каквато е строителството“, каза още Николова.

10 са учениците от ХІ клас на Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин“ във Враца, които започват работа по професия „Строител“, специалност „Вътрешни облицовки и настилки“ в 4 фирми в областния град.

„Заедно с кмета Калин Каменов разработихме и ще внесохме проектно предложение по „Красива България“ за осигуряване на строителен обект, в който учениците ще работят през пролетта. Обектът ще е част от мрежата от социални услуги, които Община Враца предлага“, допълни губернаторът на Враца.

Това е бивша детска градина, която ще се превърне в кризисен център, благодарение на строителните умения на младите хора. За обучението си те ще получават и заплата – почасова ставка от размера на 90% от минималната работна заплата. Младежите са сключили договори с местни фирми, в които провеждат производствената си практика по 7 часа в два дни от седмицата.

В града под Околчица през настоящата учебна година в дуална форма се обучават, т.е. работят и учат по специалността си, 56 тийнейджъри. Освен 10-те единайсетокласници от ПГ „Димитраки Хаджитошин“, има още 8 възпитаници на същата гимназия от Х клас, които усвояват тънкостите в специалността „Вътрешни облицовки и настилки“. В ІХ клас се обучават още 17 тийнейджъри, а в VІІІ – 21.

„С г-жа Галина Евденова предложихме на МОН и въвеждането на нова Национална програма за подпомагане на дуалната система на обучение, комплексно решаваща и обезпечаваща ученето чрез работа за солидарно финансиране от държавата и работодателите на учебно-производствени бази, квалификация на учителите и наставниците от предприятията, трудовите възнаграждения и осигурителните плащания на учителите, наставниците и учениците, транспортните разходи и застраховките“, каза още Малина Николова.




Източник: в-к Конкурент

Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНАРНО ОБУЧЕНИЕ В ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТЪРГОВИЯ И РЕСТОРАНТЬОРСТВО ГР.ВРАЦА

Бинарното обучение по кетъринг е иновативна практика на Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство в гр. Враца. Професионалн...