вторник, 9 януари 2018 г.

Професионалното образование не е безплатно и приносът на частните компании трябва да се увеличи


Източник: www.investor.bg/za-nachinaeshti/126/a/shveicarski-ekspert-profesionalnoto-obrazovanie-ne-e-bezplatno-253332/

                 Професионалното образование не е безплатно, казва Ханспетер Танер*, старши консултант по професионално образование към Швейцарския федерален институт за професионално образование и обучение (SFIVET), който често посещава България за срещи по проекта за въвеждане на дуалното обучение ДОМИНО.
Ø                    Проектът за учене чрез работа се финансира от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Като определя ДОМИНО като добре работещ проект експертът откроява и някои предизвикателства. 
Според него приносът на частните компании трябва да се увеличи. Сега фирмите често са доволни от възможността да получат квалифицирана работна ръка и възприемат ДОМИНО с отворени обятия. Когато обаче стане дума да се вложат средства, ентусиазмът бързо спада, казва експертът, цитиран от организаторите на проекта.
„От самото си начало професионалното образование не е безплатно. Наставниците трябва да бъдат изпратени на курс, трябва да отделят от работното си време да обучават учениците. Възприемането на факта, че дуалното образование изисква голяма подкрепа от фирмите е все още предизвикателство за частния сектор“, според Ханспетер Танер.
Ø                 Второто предизвикателство е свързано с устойчивостта на извършената досега работа, която е все още крехка. Ако бъде разширен обхватът на проекта, трябва да има институция на национално ниво, както и новатори, които направляват и развиват процесите с високо качество, за да се стигне до самостоятелно действащ процес.
„Професионалните гимназии са в центъра на системата за професионално обучение и всеки ученик излиза от училище с диплома, а това му отваря вратите към следващите степени на професионалното образование“, обяснява Ханспетер Танер. Ако и родителите осъзнаят, че това е предимство, то и престижът на дуалната форма на професионално образование автоматично ще се увеличи.
Много страни в света, по думите му, са заинтересовани от швейцарската система за дуално образование поради безусловно положителното й влияние върху трудовия пазар.

*

Ханспетер Танер - швейцарски експерт с голям опит в дуалното образование. Завършил е машинно инженерство в Университета за приложни науки в Берн, работил е дълги години за Швейцарския федерален институт за професионално образование и обучение (SFIVET), партньор на проекта ДОМИНО. Има опит в проекти за дуално образование по швейцарски модел „учене чрез работа“ в Индия, Южна Африка и Словакия.

1 коментар:

  1. Здравейте
    Аз съм физическо лице, което отпуска кредити от 2 000 до 8 000 000 евро с лихва от 3% годишно. Ако се интересувате, моля, свържете се с мен.
    Електронна поща: sredljaroslav01@gmail.com
    WhatsApp: +33630677123
    Уебсайт: www.privatikredit.com
    сърдечно

    ОтговорИзтриване

БИНАРНО ОБУЧЕНИЕ В ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТЪРГОВИЯ И РЕСТОРАНТЬОРСТВО ГР.ВРАЦА

Бинарното обучение по кетъринг е иновативна практика на Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство в гр. Враца. Професионалн...