четвъртък, 1 февруари 2018 г.

Развитие за Дуалното професионално образование и обучение в региона



Партньорите по проекта Learning by Doing ТПП-Враца и РУО Враца проведоха през изминалия месец януари редица разговори и дебати с представители на различните заинтересовани страни: 

С ръководители на фирми от региона (04.01.2018 г.), които изпитват остра нужда от квалифицирани технически кадри и от съдействие при комуникацията с родители, ученици и обществеността.


С народни представители, регионални и местни власти, директори на училища, общественици и фирми (29.01.2018 г.) разискваха проекта за държавен план-прием, в който се предвижда намаляване на паралелките с прием след 7-ми клас за следващата учебна година в училищата в община Враца с превес на професионалните.
   Подготвяният проект предизвика недоволство сред някои родители и учители, но пък определено фокусира обществения интерес към дуалното професионално образование.
    Демографските проблеми пряко касаят подновяването на поколенията и икономическото развитие. Броят на завършващите седмокласници определя създаването на по-малко паралелки в средното образование в региона.

С директори и  специалисти в сферата на ПОО (30.01.2018 г.) относно промени в Наредба № 1 (https://drive.google.com/file/d/1PKXuiFG7Id31JyGBkcNa1Th9k-ArhmWG/view?usp=sharing) за условията и реда за провеждане на обучение чрез работа и предстоящи дейности по Националния план за изграждане на капацитет за развитие на системата на ПОО в страната.

Държавният план-прием за учебната 2018/2019 година предстои да бъде внесен за одобрение в Областния съвет за развитие на 8 февруари, след това защитен пред специализирана комисия на Министерството на образованието и науката. Съгласно Закона за предучилищно и училищно образование държавният план-прием не подлежи на обществено обсъждане.

Разкриваните паралелки за дуално професионално обучение са постижение за региона. Никой от пилотните проекти за въвеждането на Швейцарски, Германски или Австрийски опит за базирано на работа учене няма дейности в Северозападния регион.

Предстои ни широка разяснителна кампания в подкрепа на придобиването на знания и умения по конкретни специалности и професии чрез базирано на работа учене. Завършвайки средно образование да получиш и диплома, и сертификат за професионална квалификация.  Докато учиш  да  натрупаш практически трудов опит. А след това може да продължиш образованието си във висше учебно заведение или да започнеш работа.


Снимки от посочените събития по поредността им:




Няма коментари:

Публикуване на коментар

БИНАРНО ОБУЧЕНИЕ В ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТЪРГОВИЯ И РЕСТОРАНТЬОРСТВО ГР.ВРАЦА

Бинарното обучение по кетъринг е иновативна практика на Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство в гр. Враца. Професионалн...